Frumoasa din pădurea adormită

A apărut proiectul de lege care beleşte pe multă lume prin creşterile de taxe şi impozite. Foarte multă lume. După ce am spart 4,2 miliarde euro pe sisteme antiaeriene şi 3 miliarde euro pe maşini blindate de luptă, 200 milioane de euro pentru ajutoare de stat date proprietarilor de păduri ca să nu le mai taie şi 50 de milioane de euro ajutor de stat pentru o companie care vinde sticle de apă cu vitamine şi gust de magneziu (dau şi eu exemple la întâmplare), Guvernul a constatat cu surprindere că nu mai are bani.

Răspunsul la întrebarea “de unde dracu facem rost de bani?” este acelaşi de pe vreme sumerienilor: de la săraci, ce dracu’, doar nu om lua de la bogaţi. Iarăşi, răspunsul la întrebarea “nu ar fi bine să spargem mai puţini bani pe prostii?” este acelaşi din vremuri imemoriale: ce, eşti prost?

Deci, o decis Guvernul că îşi asumă răspunderea să ia bani de la săraci ca să fie de unde plăti avioanele alea, paraşutele din zecile de agenţii, inspectorate şi alte rahaturi unde stau oamenii care ar trebui să lucreze la Glovo în locul asiatiaticilor, pensiile oamenilor obosiţi la 50 de ani şi o grămadă de alte cheltuieli foarte utile. Înainte de a trece mai departe, menţionez doar faptul că un casier de Cora o plătit mai mult impozit pe venit decât o plătit Cora impozit pe profit. De fapt, un avocat stagiar o plătit impozit pe venit mai mare decât Eon, Enel, Vodafone, Orange, Telekom, Carefour la un loc. Nici nu era greu, că ăştia or plătit impozit 0, pentru că ei sunt nişte samariteni care nu lucrează pentru profit. Ei ne iubesc atât de mult, încât ne vând lucruri la un preţ atât de mic, de trebe să aducă bani de acasă să nu închidă prăvăliile.

Acu cică la ăştia vrea Guvernul să le ia 1% din cifra de afaceri. Ar vrea şi la bănci, dar încă nu ştie cum se calculează cifra de afaceri la bănci, aşa că asta e. Ar putea fi ok, dacă la avocaţi Guvernul nu vrea să le ia 10% din cifra de afaceri. Pe asta ştie cum să o calculeze: tot ce ne intră în cont.

Să iau exemplu unui tânar avocat care şi-o deschis săracu’ un cabinet individual. Să presupunem că încasează într-o lună 10.000 lei (dacă are noroc, că nu mulţi reuşesc asta). Pentru ăştia 10.000 lei, omul plăteşte chiria biroului, termopane la birou, curent, telefon, maşină, benzină, soft legislativ, Windows şi Office, imprimantă, hârtie, poştă, cărţi, 14% la Casa de asigurări a avocaţilor, 10% impozit pe venit etc. Dacă rămâne cu 5.000 lei banii lui e bine. No, Guvernul o zis că i se rupe de cheltuielile omului: avocatu’ plăteşte CASS de 10% la 10.000 lei. Pe scurt, plăteşte CASS şi pentru banii pe care îi dă la stat cu titlu de impozit şi pentru banii pe care îi dă la UNBR cu titlu de taxă de fraier şi pentru banii cu care îşi cumpără o imprimantă. Ceea ce e grozav, logic şi echitabil. Important să luăm bani de la săraci, că nu sunt bani pentru sporul de condiţii vătămătoare la cei care sunt vătămaţi de faptul că lucrează pe calculator. Cumva, undeva pe la 10% CASS. Muritorii de rând plătesc 10.

Să mai luăm un exemplu, o firmă de avocatură, precum cea din care fac eu parte. Firma are personalitate juridică, plăteşte TVA, dar nu plăteşte impozit pe profit, ci plătesc asociaţii impozit pe venit. E foarte logic, ca şi cum Metro ar plăti TVA, dar nu ar plăti impozit pe profit, ci asociaţii ar plăti 10% impozit pe venit. Bun, trecem peste. Firma noastră încasează banii de la clienţi şi apoi se pune pe spart banii. O mare parte din banii încasaţi se duc la plata onorariilor avocaţilor colaboratori din cadrul firmei. O altă parte se duc pe chirie, salarii şi contribuţii personal administrativ, calculatoare, softuri, apă, curent, cafea, maşini, benzină, bilete de avion, hotel etc. Ca să fie socoteală simplă să zicem că încasăm 40.000 de lei într-o lună, din care 15.000 lei se duc pe onorariile retrocedate avocaţilor, iar 10.000 pe alte prostii. Să zicem că suntem 4 asociaţi, cu părţi egale, tot ca să fie socoteală simplă. Vine Guvernul şi ia CASS câte 1.000 lei de la fiecare din asociaţi (10% din câte s-a încasat împărţit la patru). După care mai ia 10% şi din cei 15.000 lei încasaţi de avocaţii colaboratori, adică 1.500. La fiecare dintre asociaţi ajung real câte 3.750 lei că restul sunt cheltuiţi pentru desfăşurarea activităţii. Aşa că, pe scurt, pentru încasări lunare reale de 3.750 lei, vom fi plătit fiecare CASS 1.000 lei, adică 27%. Frumos, elegant cât de cât.

În tot timpul ăsta, organul căruia îi plătim taxă ca să se apare independenţa şi valoarea, doarme şi face campanie electorală pentru funcţii. E plin Facebook-ul meu de îndemnuri pentru vot în cadrul Baroului Bucureşti, unde se duce o luptă dură pentru nu ştiu ce exact, dar despre rahatul ăsta cu CASS-ul ne-am mărginit la un comunicat pe care nu l-o citit nimeni, nici măcar eu.

La şedinţa UNBR dedică acestui subiect, după dezbateri dure s-a ajuns la concluzia unanimă că se va anunţa o dată, către finele lunii, în care avocaţii vor protesta prin neparticiparea la şedinţele de judecată, cu excepţia cauzelor urgente. Frate, i-am spart! Le-am dat-o de i-am julit. De când o auzit că va fi o dată la final de lună în care se vor amâna cauzele care se amână oricum cu anii, nici Ciolacu şi nici nimeni din Guvern nu mai dorm de spaimă. Pune Marcel capu’ pe pernă seară şi îl năvăleşte gândul că se duce lumea de râpă că în 28 septembrie s-o amânat un divorţ şi o cameră preliminară la Judecătoria Buhuşi, iar conducerea UNBR îşi face un selfie cu #respect şi aşteaptă aplauze pentru munca deosebită făcută în interesul avocaţilor. Bravo!

Râd pentru că altceva nu am ce face. Magistraţii or ştiut cum să îşi apere pensiile stabilite prin raportare la salariile pe care şi le-or dat singurii, profesorii or ştiu cum să protesteze, până şi ăia de la ANAF or ştiut cum să o facă. Noi suntem atât de maro la fund încât nu suntem în stare de nimic. Propun cu toată sinceritate să schimbăm tactica, că protestul ăsta oricum e hilar. Propun să ieşim cu un comunicat agresiv în care să le spunem: „bre, ni se rupe. Suntem plini de bani, săracilor, vă dăm 10% din ce vreţi voi, inclusiv din taxe!”. Măcar punctăm la cocălăreală.

Sau putem pune pe facturi de acum sumele cu explicaţii: onorariu 2.000 lei (mi-i dai tu când ai); TVA 380 lei (nu sunt ai mei, doar îi colectez pentru ANAF, că sunt de treabă); CASS 200 lei (nici ăştia nu sunt ai mei, că oricum la medic mă duc la privat, că le stat e nasol); 260 lei (banii pentru Techirghiol).

Închei apoteotic cu trei întrebări:

  1. Îl ştie careva pe prinţul care o trezit-o pe prinţesa din pădurea adormită? Dacă da, daţi-i un telefon să meargă să dea un pupic la UNBR, poate, poate.
  2. Care sunteţi avocaţii/consultanţii ai lui Cora, Eon sau din ăştia, că poate vă angajez să plătesc şi eu 0 impozite?
  3. Când dracu o să ne trezim că legea aia a noastră cu societăţi civile şi cabinete asimilate persoanei fizice este din secolul în care nu existau taxe?

Leave a Reply