De ce nu m-am dus la referendum

Nu, nu pentru că aş fi avut cea mai mică urmă de simpatie pentru Băsescu. Nu are rost să reiau tonele de motive pentru care opţiunea ca ăsta să fie preşedinte e o opţiune extrem de proastă, se cam cunosc. Nu l-am votat niciodată, nici la primul, nici la al doilea mandat şi totuşi ieri nu m-am dus, susţinându-l în mod implicit astfel. De ce? Păi, pentru mai multe motive.

1. În primul rând, pentru că precedentul mi se pare periculos. Nu cred că ar trebui să uităm că am ajuns în situaţia de a ni se cere cu disperare demiterea preşedintelui pentru că câţiva dintre parlamentarii pedele au schimbat barca. După ani în care au fost masa de manevră a suspendatului, s-au hotărât să pupe unde au scuipat şi, respectiv, să scuipe unde au lins. Da, preşedintele a încălcat constant şi obsesiv prevederile constituţionale, dar am ajuns să discutăm despre asta numai pentru că nişte moluşte au aplicat cel mai românesc proverb posibil: “capul plecat sabia nu îl taie”. Nu-i o noutate absolută, guvernul Boc V sau cât drac’ a fost a avut majoritate tot datorită unor astfel de moluşte. Am considerat că, dacă mă duc la referendum şi votez demiterea (dacă mă duceam, asta aş fi votat) risc ca puterea unor astfel de nevertebrate să crească, ca votul lor în Parlament să crească în valoare (dacă citesc, asta o fost o subtilitate), ca situaţia politică să fie determinată de nişte din ăştia, chestia pe care eu nu pot să o susţin. O să mi se spună că, nu, tati, nu, poporul îl vrea demis pe fraier. Păi, nu prea cred. E drept, poporul îl vrea demis. Poporul l-a vrut demis şi acum vreo 2 ani şi atunci cred că chiar ar fi fost demis. Dar atunci nu au vrut moluştele, aşa că referendumul de ieri nu a fost organizat pentru a vrut poporul, pentru că asta înseamnă democraţie, ci pentru că aşa au decis nişte băieţi care au schimbat chiloţii portocalii cu ăia roşii.

2. Pe de altă parte, oricât de mult nu îl susţin pe Băsescu şi oricât de mult mi s-a părut că este un preşedinte catastrofă pentru România, noi mai trebuie să învăţăm o lecţie, două. Unu: până una-alta omul a câştigat la ultimele alegeri prezidenţiale un mandat de cinci ani. Nu cred că intră în noţiunea de democraţie reprezentativă demiterea unei persoane atunci când sprijinul său popular se prăbuşeşte. Dacă am greşit şi l-am ales pe bou pentru cinci ani, atunci cred că, în esenţă, ar trebui să îşi ducă mandatul la capăt. Sunt parlamentari mult mai proşti, mai corupţi, mai cretini şi mai contrari ideii de democraţie decât mister Băsescu, dar încă nu o fost demis niciunul pe acest motiv şi şi-a dus mandatul la capăt. Pe Constituţia pe care o avem astăzi, aşa e şi normal să se întâmple. Sprijinul popolar al oricărui ales scade aproape inevitabil după alegerea sa, dar nu cred că o democraţie reprezentativă implică să îl demitem imediat. Doi: un guvern ar trebui să guverneze şi cu un preşedinte ostil. Pentru că, dacă vrem altceva, înseamnă să modificăm dracu Constituţia pentru a elimina una din funcţii. Până una-alta, guvenul are absolut toate pârghiile puterii în România, de la bani până la ordonanţe de urgenţă, şi nu văd cum un preşedinte ostil ar putea frâna un program de guvernare. Obsesia asta de a avea puterea şi controlul absolut e periculoasă. Extrem de periculoasă. După mine, decât să lăsăm România fără opoziţie, mai bine o lăsăm cu o opoziţie dementă la Cotroceni.

3. Am stat acasă şi ca o formă de sancţiona alianţa asta contra naturii între pedese şi penele. De la momentul la care nevertebratele alea din parlament au trecut cu curu în luntrea lor, au schimbat obsesiv orice se putea schimba, inclusiv legi pentru a-şi atinge scopurile. Io nu vreau să trăiesc într-un stat în care dacă nu ne convine legea, atunci o schimbăm până ne convine. Nu vreau să mai trăiesc într-un stat în care partidele nu au doctrină dar au posturi de televiziune. Nu vreau să mai trăiesc într-un stat în care primele legi pe care ni le propune un partid sunt legi care să întărească puterea lui, nu legi care să îmi schimbe mie viaţa în bine. Ăstia de la usele s-au repezit ca nişte vulturi flămânzi către tot ce a mişcat. Nici unul dintre cei schimbaţi din funcţii nu îmi trezesc altceva decât oroare şi scârbă, dar nici înlocuitorii lor nu îmi trezesc vreun alt sentiment. La ce dracu să mă bucur eu că a fost schimbat Blaga cu Antonescu, Funeriu cu Antonescu sau Băsescu cu Antonescu?

4. Am stat acasă şi pentru că ăştia m-au luat de prost. Au umplut ţara (apropos, cu bani de la cine, că am o curiozitate….) cu mii de afişe de genul: mi-a luat pensia, mi-a luat alocaţia etc. Băsescu a luat pensiile sau alocaţiile? Cât de prost credeţi că sunt, măi băieţi? Sau voi nu pe votul meu vă bazaţi, ci pe cel al oamenilor care chiar cred ce aţi scris pe panourile alea? Păi, dacă nu vă bazaţi pe votul meu, atunci nici nu l-am dat, măcar să fim cinstiţi. Nu că ăla cu: să trăiţi bine s-ar fi bazat pe votul meu… În fapt, când o să piară opţiunea Ceauşescu din noi, poate, poate o să pricepem că nu de un tătuc bun, de treabă, care să aibă grijă de noi avem noi nevoie, ci un sistem care să îmi permită să trăiesc într-o ţară normală. Nu Băsescu n-ea (asta e iarăşi o subtilitate…) luat pensiile, ci un sistem cretin. Nu useleul o să ni le dea înapoi, ci tot un sistem. Iar dacă nu schimbăm sistemul, peste vreo cinci ani băsescu o să fie un om de mare valoare, iar x..escu va fi un porc. Şi tot aşa. Iliescu a fost băiat bun, Petre Roman a avut prăjituri cu numele lui, pentru ca după cinci ani să îi scuipe toată lumea în gură. Constatinescu cu Ciorbea au ajuns rapid de la salvatorii democraţiei la ţapul şi chiorul. Între timp toaşu Iliescu îşi revenise, era iarăşi băiat bun. Şi tot aşa. Noi chiar nu realizăm că nu oamenii trebuie să îi schimbăm, ci sistemul? Ne ambalăm să facem trafic pe facebook cu îndemnuri care mai de care mai patrioate, ne certăm între noi, oameni cinstişi şi normali, ca să stabilim ce: care rahat pute mai puţin frumos, că a trandafiri nu pute niciunul, oricât ar parfuma antenele? Haideţi să avem o discuţie despre sistem să vedem dacă nu cumva ceva e greşit în esenţa sa, de ne pune în situaţia să nu avem ce să alegem. Eu am refuzat să mă duc la alegeri din alea grele, de genul Vadim şi Iliescu, Băsescu şi Năstase, Băsescu şi Geoană etc. Dar nu e stupid totuşi să ai numa alegeri din astea de făcut?

5. În fine, după atâtea săptămâni de circ televizat şi după ce am medidat la cele scrise mai sus, o ajuns să mă şi doară în cur de referendum. Cât timp nu schimbăm sistemul constituţional şi politic, vom avea tot timpul de votat răul mai mic, iar eu refuz să mă mai agit pentru a determina care e mai mic. Vreau să votez binele, nu răul, indiferent dacă e mai mic sau nu. Aşa că ieri am suferit de o sănătoasă durere în cur de referendum, până pe la 7 seara am şi uitat să mă uit pe net la estimările de prezenţă la vot. Am acelaşi sentiment în continuare, nu cred că ceva din viaţa mea se va schimba radical indiferent de rezultatul său. Până acum, tot circul ăsta m-a costat un euro la 4,6 (şi câteva sute de lei mai mult pe ratele pe casă şi leasing). Cred că e de ajuns. Apropos, îi anunţ pe cei la care Băsescu le-a luat pensia, că ăia care au scris afişele alea le-au luat şi ei vreo câţiva euro din pensie. Aşa, ca să nu pierdem din vedere nişte chestii mai importante decât ce scrie înainte de escu pe uşa de la Cotroceni….

6 thoughts on “De ce nu m-am dus la referendum

 1. axp

  Din tot ce ai scris tu aici mi se pare ca nu stii deloc care este diferenta dintre un referendum si niste alegeri obisnuite. Intrebarea la referendum era daca il mai vrei sau nu pe basescu? Nu te-a intrebat nimeni nimic despre ce parere ai tu despre alianta pe care o blamezi atata si nici despre parlamentari. Ai fi avut ocazia sa spui asta la alegeri si subliniez alegeri, nu referendum.

  1. Radu Chirita Post author

   Într-adevăr nu ştiu care e diferenţa între alegeri şi referendum. O să pun mâna pe o carte, să mă edific.
   Relativ la ce am fost întrebat, constat că am răspuns neîntrebat. Asta e, toţi greşim…

   1. Ada Mita

    Acest articol mi se pare cea mai pertinenta si inteligenta chestie pe care am auzit-o in legatura cu acest Referendum nenorocit, va urmaresc in continuare

 2. Andrei Tinichigiu

  Nu caut vreun comentariu ironic sau vreo alta tampenie, va rog doar sa ma lamuriti, daca doriti/puteti, despre punctul meu de vedere, care pare eronat citindu-va articolul. Mentionez ca nu sunt membru de partid, ceea ce nu pot sa probez, si din ce voi spune probabil voi fi considerat membru de partid care isi exerseaza discursurile de ceva manipulare, abordand un stil de indoctrinare prin vreo metoda. Eu unul as lua in considerare aspectul asta, pentru ca imi place sa nu ma consider idiot si sa analizez, si nu sa cred ca un cretin iesit din vreo biserica proaspat construita. Ca sa incep odata, eu am considerat ca in situatia in care ne-am aflat, ca cetateni cu drept de vot, daca ne duceam la vot aveam optiunea DA sau NU(de fapt nu am considerat eu asta, dar in fine), iar daca NU ne duceam insemna un NU mult mai mare, in favoarea lui Basescu (nici asta nu am considerat eu, ci asa a fost, dar in fine). Aproape la fel ati afirmat si dvs. in primul paragraf. Dvs. ati mai spus ca daca v-ati fi dus la vot, ati fi votat impotriva lui Basescu. Intersectand aceasta prin punctul meu de vedere, dvs ati acordat chiar votul cel mai mare dintre cele doua favorabile pe care le putea primi Basescu, contrar si spuselor dvs. Ca o concluzie, v-ati saturat sa determinati raul cel mai mic, ca e plin de jegosi, unii pedelisti, unii jegosi si fara sa fi fost pedelisti, din USL – dar de fapt ati ales pe b, pentru ca sistemul v-a silit sa alegeti – fie ca omul s-a dus la vot, fie ca nu, fie ca era mort de ceva timp, prin legea asta, a ales. Referitor la punctul 5, unde spuneti ca vreti sa votati binele si nu raul si ca refuzati sa va mai agitati pentru a afla care e raul mai mic, punctul meu de vedere din nou difera (poate si din cauza varstei, dar nu admit asta). Desi vreau si eu sa votez binele o sa fiu un paranoic ce nu va putea sa nu vada raul, iar raul nu va putea sa nu existe, si de asta va trebui sa caut raul mai mic. Poate suna de cacat dar ce dracu’ sa fac? Trebuie sa sper, sa risc ca astia sunt mai sanatosi la cap, si ca s-au folosit de alti jegosi avand un scop bun (cat de cat bun/mai bun), pentru ca au intrat intr-un joc murdar ca dracu’, si s-au folosit de niste ‘reguli ilegale’ iar regulile astea nu sunt facute de ei, ci consacrate de chiar jegosii care acum le blameaza, si sunt singurele metode pe care le-au avut la indemana. Daca astia o sa le foloseasca sau nu in continuare, ca niste jegosi, nu stiu sigur, dar despre Basescu stiu ca da – si dvs stiti ca da. Daca jegosii pedelisti/nepedelisti din usl o sa fie inlaturati iar nu stiu sigur, dar de jegosii ceilalti stiu ca ar ramane, si mai stiu ca aia sunt toti jegosi, ca altfel nu ar fi acolo. La fel cum altii din psd/pnl au vrut sa se duca in pdl, sau altii din pdl s-au dus in usl, asta nefacandu-i mai putin jegosi. Pentru ca eu cred ca chiar in sistemul asta care e de cacat, se putea fura mai putin, si puteau sa fie mai putin jegosi astia, in loc sa fure cat pentru un miliard de generatii, sa fure doar pentru 1 milion de generatii – ar fi fost mai bine, la dracu’ ! De asta cu siguranta nu ii mai vreau, si daca am putut, am ales sa plece, si mi-e groaza ca o sa fie altii ca ei pe acolo, si ca daca o sa fie mai buni, poate o sa doar fure cat pentru un milion de generatii, iar eu o sa pot spune: ‘aia de dinainte furau cat pentru un miliard de generatii! Acum hai sa iesim in strada, ca altii sa speram ca o sa fure doar cat pentru 100 mii de generatii!'(da, am avut o exprimare metaforica din cale-afara cu 1 miliard, un milion, 100 mii) Desi mi-e groaza, as face asta, daca n-as avea alternativa sa schimb sistemul nici atunci, ci doar sa aleg raul mai mic. O sa las totusi randurile astea mult mult [rea multe, pe care daca nu imi era asa somn le stergeam de acum si nu mai asteptam pana cand o sa-mi dau seama ca nu aveau ce cauta, e un subiect la care atatea cuvinte clar sunt in plus, dar dracu,

 3. tana

  In linii mari sunt de acord cu opinia ta vis a vis de cei care ne-au condus si care ne conduc tara, doar ca in unele afirmatii te contrazici. Spui ca “…presedintele a incalcat constant si obsesiv prevederile constitutionale”, deci conform constitutiei asta aduce dupa sine posibilitatea de suspendare. Sincer eu nu cred ca sanctionarea unui presedinte atunci cand greseste “creeaza un precedent”, mai ales ca in cazul lui (avand imunitate) este cam singura metoda de constrangere. Pe mine de ex. m-a revoltat legea data de guvernul Boc (a se citi Basescu), prin care modifica legea referendumului in favoarea presedintelui el bazandu-se iar pe manipularea celor ca tine care, din scarba fata de actuala si fosta clasa politica nu vor participa la referendum. Imi pare rau ca poate inconstient identifici opozitia cu presedintele, de fapt nu asta este rolul lui el nu are ce cauta nici in opozitie nici la putere el trebuie sa fie un tampon intre cele doua si numai pentru asta si merita sa-l sanctionezi….Noi avem opozitie, este adevarat ca ea se opune tarii, poporului si nu puterii nu uita ca UDMR si-a indemnat alegatorii prin vocea primului ministru ungar sa nu mearga la vot (oare ce avea de castigat), iar cei din PDL au mintit Uniunea Europeana, mergand pana acolo incat sa ceara retragerea spijinului materia, ori, pentru asta trebuiau sanctionati. In ceea ce-i priveste pe cei de la putere vei avea ocazia la toamna sa-i sanctionezi.
  Personal eu am fost la referendum si am votat Da, nu pentru ca s-au taiat pensiile si salariile, ci pentru a arata ca nici un om nu ar trebui sa fie mai presus de lege, ca un presedinte care ameninta cu dosare, care minte constant, care dupa cum chiar el spune promite majorari salariale, aflanduse sub infuenta bauturilor alcoolice, care se urca baut la volan in admiratia ziaristilor, care azi merge la referendum si maine nu mai merge, care nici macar termenul de lovitura de stat nu-l stapaneste, care loveste un copil si apoi jura pe biblie ca nu l-a lovit in plex si cu pumnul in fata….si multe altele, nu doresc ma reprezinta pe mine si tara in care eu as vrea sa traiesc, normal, fara scandaluri si fara bascalie. Am spus Da si pentru ca nu am alta solutie daca vreau sa traiesc aici decat sa sper… ca poate vor veni altii mai decenti, ca poate politica “ciocul mic ca acum noi suntem la putere” v-a trece si macar minimele aparente (pentru noi prostimea) vor fi pastrate.

  1. Andrei Tinichigiu

   Eu poate ca sunt de acord cu tine, dar sunt doar un tinichigiu, si pana nu o sa inveti ca “va trece” nu se scrie “v-a trece”, o sa fie greu sa fie cineva cu cap de acord cu tine si daca are si interes sa nu spuna: face parte din aia prosti care nu au habar ce voteaza – iar faptul ca spui adevarul despre toate abuzurile lui se anuleaza, desi fara motiv intemeiat. Nu stiu daca erai ironic, dar asta era ideea. Prea multe nu mai sunt despre nimic de spus, solutia ideala, din punctul meu de vedere, ar fi sa pice base si sa se schimbe sistemul. In orice caz, solutia cu base in continuare e proasta, pentru ca e dement, in adevaratul sens al cuvantului, dar si mai puternic ca niciodata, in cazul in care nu pica. Cred ca un pas spre schimbarea sistemului este fara base si nu cu base, desi e mult de alergat. Ma duc sa cioplesc ceva.

Leave a Reply