Sunt din ce în ce mai convins că suntem luaţi de proşti. Atât primul ministru, cât şi preşedintele interimar fac teorii pe la conferinţele de presă despre validarea referendumului, deşi la acesta au fost prezenţi sub 50% din cei înscrişi pe listele electorale. Ne spune preşedintele interimar despre dificila sarcină a Curţii Constituţionale, se aruncă unii pe net să ne explice diferenţa dintre ficţiune şi realitate etc. Ni se spune că nu suntem atât de mulţi şi că, de fapt, la referendum au participat peste jumătate din cei cu drept de vot. Drept dovadă datele provizorii ale recensământului. Presa s-a lansat pe tema asta, se prezintă documente surpriză etc. şi toţi ne iau de proşti.
Bă, băieţi, da’ voi legea recensământului aţi citit-o? Dacă nu, hai că nu e greu, un search pe google şi se rezolvă problema. Ca să nu las suspansul să omoare pe cineva, acolo scrie că se numără cetăţenii români cu domiciliul în România. Nu toţi cetăţenii români, ci numai cei care au domiciliul în România. Numa’ eu ştiu vreo 20 de persoane, gândindu-mă la ăia care îmi vin în minte în primele 5 secunde, care sunt cetăţeni români, au drept de vot, dar nu au domiciliul în România, deci nu sunt număraţi la recensământ. Câţi sunt din ăştia? Habar nu am, dar cu siguranţă un număr cu 7 cifre. Şi, în felul ăsta, parcă se potriveşte socoteala.
Că listele electorale permanente nu sunt corecte, că apar pe ele persoane decedate de ceva vreme, e perfect adevărat. Dar, mă, băieţi, chiar credeţi că au murit în România în ultimii ani vreo 2 milioane de oameni şi nu au fost scoase de pe listele electorale. Potrivit datelor existente, pe lună în România, mor cam 23000 oameni. Asta înseamnă vreo 280 000 oameni pe an. Revin, chiar or murit câteva milioane fără ca nimeni să actualizeze listele? Voi vă auziţi ce spuneţi? Şi, ca să închei, nu cumva ministerul care face parte din Guvern trebuia să actualizeze acele liste electorale?
Ca să închei, cred că ăştia ne iau de proşti. Adevărul e că şi suntem proşti. În loc să punem mâna să citim legea, ne aruncăm ca nişte bombalăi la orice mizerie ni se aruncă de la teve…
Apropo de lege. De ce e nevoie validarea referendumului de catre CCR? Bun, s’ar fi putut spune ca e vorba de o formalitate, dar legea spune ca CCR hotaraste cu majoritate de doua treimi. Deci poate nu e chiar asa de formala validarea asta. Poate distinsa Curte va da din nou o decizie politica, din neant, cum a fost si impunerea cvorumului, care n-are absolut nicio baza constitutionala.
Nu ne ia nimeni de prosti, decat cei care au pretentia ca au castigat referendumul cu aproape 8 milioane de voturi impotriva..
E nevoie de validarea referendumul pentru că aşa scrie în art. 146 lit. i din Constituţie. Nu e o formalitate, dimpotrivă. Impunerea cvorumului nu e o decizie politică, din neant, e din lege, respectiv art. 5 alin. 2 din legea referendumului. Iar o decizie politică e greu de presupus că se poate da, în condiţiile în care orice soluţie ar adopta Curtea trebuie să o facă cu 6 voturi, şi nu sunt decât 5 judecători impuşi de pedele sau de ilustrul său şef.
Revenind la subiect, eu cred în continuare că suntem luaţi de proşti. Şi de băsescu care se bate peste burtă, de parcă cei care nu s-au dus ar fi susţinători ai săi şi de ceilalţi care ne aburesc cu recensământul.
Acuma oricum mai e o chestie: simplul fapt că sunt 7 miioane şi ceva de oameni care nu îl mai vor pe băsescu preşedinte nu e de ajuns ca acesta să îşi piardă funcţia. Constituţia noastră nu permite (de fapt, cam niciuna din lume) demiterea unui om care a pierdut sprijinul popular. O permite însă dacă acel om a încălcat grav Constituţia. Câţi din cei 7 milioane şi ceva sunt în stare să îmi spună care dintre obligaţiile constituţionale ale preşedintelui au fost încălcate? Nu spun că nu sunt, pentru că sunt, dar…
Ma refeream la impunerea cvorumului de catre CCR. Ei au cerut modificarea legii in acest sens, altfel USL’ul rezolva problema prin OUG. Si in sfarsit aveam un caz in care urgenta era justificata 🙂
Ca unul din cei 7 milioane si ceva, din punctul meu de vedere, presedintele a incalcat grav Constitutia prin faptul ca nu s-a ridicat niciodata deasupra functiei de presedinte PD. Or mai fi si altele (sa vedem cui “da mandatul” de prim ministru la toamna, ca-n 2009 n-a putut fi miscat; asta daca a mai fi el presedinte), dar nu-i facem punctajul. Aici se intalneste incalcarea Constitutiei cu pierderea sprijinului popular, ceea ce da, in mod normal, demisia.
De acord cu încălcarea prevederilor Constituţiei prin refuzul obsesiv de a păstra echidistanţa la care îl obliga funcţia.
Am însă o întrebare: pe exact acelaşi considerent nu ar fi trebuit ca Parlamentul să îl suspende şi pe dl. Antonescu, că şi preşedintele interimar are exact aceleaşi obligaţii ca şi ăla normal. Adică, nu e puţin penibil să îl acuzi pe un bou de o chestie, să îl dai jos şi apoi să faci exact acelaşi lucru? Întreb şi eu, nu dau cu parul…
Repet, nu vreau să se înţeleagă că l-aş susţine vreo secundă pe băsescu, dar devin din ce în ce mai iritat de indignarea naţională împotriva celor care şi-au băgat picioarele în el vot. Vorba unui prieten, singurul lucru pe care l-a reuşit până acum useleul este acela că l-a transformat pe un porc ca băsescu în victimă.
In fine, ca să pun punt discuţiei, reiau şi eu ce spunea Raţiu în 1990 şi nu l-o ascultat nimeni: voi lupta cu toată puterea mea pentru dreptul oricui de a nu fi de acord cu mine.
O precizare …. da datele de pe INS aratau aproximativ 19 milioane oameni cu populatie STABILA in romania…. din care vreo 18.5% erau minori. Cei de la antene au adaugat la populatia asta un numar de 2 milioane si ceva parca sau cat se estimeaza ca is romani pe afara. ASA le-a dat numarul de 16.5 milioane. Nimeni nu a zis ca nu au fost numarati cei din afara.
De asemenea pe documentul de la Curte din 2003 pt referendumu cu constitutia, in care au validat rezultatul … erau inscrisi 17.8 milioane de votanti pe liste (puteti verifica sau poate mai tineti minte). Avand in vedere ca ne-a scazut populatia ce pare mai SF … 1.3 mil de votanti in minus in 9 ani, sau vreo 400 de mii in plus? ( parca 18.2 mil erau inscrisi pe listele la BEC)
In principiu populatia Romaniei a scazut in ultimii ani, nu cunosc cum isi updateaza MAI listele, dar oricum la toate alegerile pe care le-ati insirat % de participare nu avea o miza.
Oricum cvorumu asta mi se pare o tampenie, votul la noi nu e obligatoriu, e un drept, hotarasc cei care vor sa vina. Nu am nimic cu cei care nu au venit pt ca nu le pasa/nu voteaza aproape niciodata, ma enerveaza doar faptul ca exista oameni care au stat acasa exclusiv pentru motivul de a-l salva pe basescu prin neprezentare si prin asta au putut, prin lege, sa anuleze votul tuturor ( nu vb de dvs si de motivele dvs, nu ati stat acasa pt al sustine pe basescu).
Basescu e clar un cretin care ar fi trebuit sa fie demis, dar nu pt ca a “taiat” salariile si pensiile, ci pt toate sucirile in declaratii si fapte, parghiile care le-a tras in interes personal si felul in care s-a jucat de-a presedintele( si recent disperarea cu care se agata de scaun, si obsesia cu “lovitura de stat”. Avand in vedere ca acum 3 ani 5 milioane au votat impotriva lui dupa ce a facut toate astea in respectivii 5 ani de mandat, si acum dupa taieri au votat 7.4 milioane impotriva lui (nici celui mai dobitoc animal nu ii place daca ii iei mancarea de la gura, nu are nevoie sa gandeasca) , probabil meritam un mandat 2 complet cu el dupa ce l-am ales.
Nici useleu nu e prea breaz, dar daca tot au initiat procedura si a fost tot scandalu, euro a crescut …. era macar dragut sa fie demis. Asta e… poate o sa fie acum, poate nu.
Procentul avea o miza la toate celelalte alegeri insirate acolo. Au fost doua referendumuri, la care a fost aceeasi povestea cu validarea, iar la alegeri nu uita de pragul electoral, care se calculeaza tot pe listele alea….
Sunt convins ca acele liste electorale nu sunt bune, dar cred ca sunt mult mai aproape de realitate decat recensamentul.
Ideea textului meu era insa alta. Nu ma incurca si nu ma deranjeaza o discutie despre numarul real de cetateni romani cu drept de vot, dar pe astia nu o sa ii determini niciodata prin referendum pentru ca nu numeri acelasi lucru. In schimb, cand vad cei mai inalti oficiali ai statului roman povestindu-mi despre referendum, ma simt luat de prost. Aia era ideea.
Domn profesor, dar ce parere aveti despre cetatenii romani care locuiesc in strainatate si au resedinta si domiciliul in strainatate?ma refer la faptul ca ei voteaza pe liste suplimentare si nu pe listele electorale permanente, de unde deduc ca nu ar trebui sa fie inclusi in ultimele, respectiv in calcularea cvorumului. Si sunt cam 2-3 milioane de astfel de cetateni…si la vot se prezinta doar 70 000.Deci ar trebui inclusi in calcularea cvorumului sau nu?